обавјештење -клокан такмичење

Poštovani učenici i roditelji, matematički izazov “Klokan Matematičar bez granica 2020” koji je trebalo da bude održan 19.03.2020. godine, je, zbog novonastale situacije, odgođen.
O novom terminu održavanja bićemo obaviješteni.
Do tada, organizatori su se pobrinuli da djeci obezbijede testove za vježbanje i pripremanje.
Učenici se mogu prijaviti prema datom uputstvu, koje smo dobili od organizatora s tim da je našoj školi dodijeljen kod 158.
Pretpostavljamo da se učenici nižih razreda neće snaći sa prijavljivanjem pa molimo roditelje da im pomognu.
Rješavanje zadataka nije ograničeno vremenski pa neka djeca ne žure sa rješavanjem.

 

Poštovani nastavnici i profesori Matematike,

 Škole i učenici koji su se prijavili za izazov Klokan matematičar imaju pristup online Klokan testovima iz prethodnih godina na ucionica.talentium.ba Svaka škola ima kreirano nekoliko različitih naloga na ucionica.talentium.ba koji omogućavaju pSvaki učenik kojeg ste prijavili ima svoj nalog na ucionica.talentium.ba sa username : ime.prezime.KodVaseSkole, password : ucenikNa primjer, ako se učenica zove i prijavljena je kao Samra Pilav (ime prezime) u školi sa Klokan kodom 010 onda je njen username : samra.pilav.010 a password je : ucenik. Dakle, sva slova su mala slova. Izmedju imena i prezimena ima tačka “.” kao i izmedju prezimena i Klokan koda. Sva slova sa artifikatima (ć,č,ž,š,đ) su zamijenjena sa slovima (c,c, z, s, d). Učenici čija su imena prijavljena na ćirilici ostaju na ćirilici. Ne bi vjerovali koliko ima učenika sa istim imenom i prezimenom. Morali smo dodati i klokan kod nakon imena i prezimena. (i sada je ostalo nekoliko slučajeva sa istim username-om (isto ime i prezime u istoj školi) ali to ćemo riješavati u hodu. Password je jednostavan (nastavnik, ucenik) ali svako će, prije svega, i odmah nakon prve svoje prijave biti zamoljen da promijeni svoj password.  Učenik ima pristup samo testovima u svojoj kategoriji, neprekidno u svako doba dana i noći. Trenutno, u svakoj kategoriji imate na raspolaganju dva testa. Upozorite učenike da mogu raditi isti test više puta ali se boduje samo prvi pokušaj. Bodovanje je isto kao i u “pravom” Klokanu. Do kraja ove sedmice, u svakoj kategoriji će vam biti na raspolaganju po pet testova. Možda je prava mjera da ponudite i pozovete učenike da rade jedan test sedmično.  Moguće je da bude malo nesnalaženja i problema na početku ali sve je prilično jednostavno (i korisno). Nadam se da ćete vi i vaši učenici biti zadovoljni.  S poštovanjem, Haris