Светосавска награда нашој библиотекарки

Brankica Radonjić iz Prnjavora posebno se izdvaja među imenima ovogodišnjih dobitnika Svetosavske nagrade kao prvi školski bibliotekar u Republici Srpskoj koji je dobio ovo prestižno priznanje. Radonjićeva u prosvjeti radi već 20 godina, od kojih 14 godina kao školski bibliotekar u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” Prnjavor.Tokom cijelog vaspitno-obrazovnog rada sa osnovcima Radonjićeva se isticala inovativnim pristupom obrazovnim aktivnostima, osmislila je program rada koji prati datume u direktnoj vezi sa knjigom, čitalaštvom i izdavaštvom čime je pažnju učenika tokom cijele školske godine usmjeravala na školsku biblioteku kao mjesto razvoja čitalačkih kompetencija.Radonjićeva je izjavila Srni da je pred školske bibliotekare postavljen izazovan zadatak da razviju čitalačku pismenost kod najmlađih, ali i da nešto starije učenike usmjere ili vrate čitanju.

Ona smatra da dobrog bibliotekara izdvajaju ne samo stručna osposobljenost i znanje, već i inovativna i kreativna praksa koja okupljaju učenike u školskoj biblioteci, nudeći aktivnosti čitalačkog, medijskog i informacijskog opismenjavanja.

“Produkti društva u kojem se njeguje čitalačka kultura su pametna, rječita djeca i mladi ljudi koji razumiju koncept kritičkog promišljanja, razumijevanja stvarnosti i aktivnog participiranja u društvu. Djeca koja ne čitaju ne mogu biti ništa od ovoga i zato nam je zajednički interes da buduće naraštaje razvijamo u smjeru svih vrsta pismenosti” , ističe Radonjićeva.

Radonjićeva je tokom svog plodotvornog rada osmislila program aktivnosti “Pričaonica” kojim se učenicima približavaju sadržaji novih književnih naslova savremenih pisaca. U više navrata ona je realizovala serijale pjesničkih radionica za učenike nižih i viših razreda čiji produkti su brojne nagrade osvojene na literarnim konkursima svih nivoa. Radonjićeva u nižim razredima realizuje program radionica čitalačke pismenosti, a u višim radionice za razvoj životnih vještina kod učenika.

Godinama unazad Radonjićeva u saradnji sa učiteljima realizuje aktivnost inovativne obrade lektire tako što se sadržaji književnih djela obrađuju u korelaciji sa sadržajima ostalih nastavnih predmeta. U toku nastave na daljinu oformila je “Fejsbuk” grupu “Pitaj bibliotekara” kao vid podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima kako bi im omogućila pristup elektronskim i audio -izdanjima književnih naslova iz programa školske lektire.

Ona je glavni urednik školskog časopisa “Jovanče” i rukovodilac bibliotečke sekcije za razvoj medijske i informacijske pismenosti čiji su članovi snimili 11 filmova, a prošle školske godine filmom “Moj prvi dejt” osvojili prvo mjesto na republičkom konkursu “Kako biti siguran na internetu”.

Radonjićeva je članica tima za samovrednovanje rada škole, tima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima, kao i tima za izradu školskog razvojnog plana.

Kao školski bibliotekar Radonjićeva je bila aktivno uključena u sprovođenje više školskih projekata, među kojima “Unapređenje položaja djece i omladine sa smetnjama u psihofizičkom razvoju” u kojem je bila urednik serijala radio-emisija o inkluzivnom obrazovanju u čiju je realizaciju kao novinare i voditelje emisija uključila i 16 učenika, dok je pod njenim vođstvom 20 učenika realizovalo serijal radio-emisija o ekologiji pod nazivom “Danas za sutra”.

Dvije decenije duga dobra praksa u radu sa učenicima u matičnoj osnovnoj školi koju su prepoznali školsko rukovodstvo i njene kolege rezultovale su prestižnom strukovnom nagradom.

Radonjićeva za Srnu ističe da je velika čast biti prepoznat u profesionalnim krugovima i ovjenčan Svetosavskom nagradom koja je samim svojim nazivom simbol prosvjetiteljstva.

“Ovim priznanjem zaokružujem 20 godina rada u prosvjeti što je takođe svojevrsni jubilej. Nagrada imponuje, ali i obavezuje na još veća pregnuća i postignuća kao i mentorski i savjetodavni rad sa mlađim kolegama”, ističe Radonjićeva.

Brankica Radonjić dobitnik je više nagrada za inovativnost i bibliotekarski rad. Na poziv Republičkog pedagoškog zavoda pripremila je prijedlog Standarda rada školskog bibliotekara. Autor je zbirke pjesama za djecu “Zelena boja duge”, zbirke dramoleta za djecu “Priče plišane zavjese”, priručnika za razvoj životnih vještina kod djece “Učim život” i ilustrovanog priručnika za upotrebu jezika “Kako li se kaže?”.

Ranije je radila u Mješovitoj srednjoj školi Prnjavor kao profesor srpskog jezika i književnosti i u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Gornji Smrtići kao nastavnik srpskog jezika i školski bibliotekar. Pod njenim umjetničkim rukovodstvom već 13 godina u Prnjavoru uspješno djeluje Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Izvor: Srna