150 кг пет амбалаже за један дан

Da i oni najmlađi mogu dati svoj doprinos u očuvanju životne sredine iz godine u godinu pokazuju učenici OŠ “Branko Ćopić” iz Prnjavora. Ukupno 150 kg PET ambalaže sakupili su đaci ove prnjavorske osnovne škole.

Kako bi sakupljanje bilo zanimljivije, organizovano je i takmičenje među učenicima petih razreda, koji su osim sakupljanja PET ambalaže, pokazali zavidno znanje o poznavanju ekologije.

 Damjan Ivanović, učenik petog razreda ali i jedan od eko edukatora, kaže da je zadatak eko edukatora da i ostale ljude podstakne na brigu o stvarima iz oblasti ekologije, kao što su očuvanje prirode i kupljenje PET ambalaže.

Kako bi cijeli postupak prikupljanja i brojanja sakupljene ambalaže bio zanimljiviji, članovi Koding kluba osmislili su inovativan projekat. Koding klub okuplja učenike viših razreda koji realizuju svoje ideje kroz programiranje i upotrebu mikro bit računara. Ideju brojača PET flaša predstavili su mlađim učenicima, kao uvod u predmet informatika koji će pohađati od naredne školske godine.

” Mi smo napravili ovaj projekat sa kantama, imamo dvije kante i svaka kanta broji koliko je flaša u nju ubačeno. Ovdje imamo i dva mikro bita koja broje ubačene flaše, kao i glavni mikro bit koji ispušta zvuk i proglašava koja kanta je sakupila više flaša”, rekao je predstavnik Koding-kluba David Bojanović.

On je dodao da su se sa ovim projektom predstavili u Sarajevu na takmičenju “Škola za 21. vijek”, gdje su osvojili prvo mjesto.

Odlika savremene škole jeste da ide u korak s vremenom, a jedna od ključnih kompetencija koju ova škola razvija jesu digitalne kompetencije. Iz uprave škole kažu da uspješno razvijaju ekološku svijest kod djece, koju vezuju sa znanjima iz ostalih oblasti.

Prikupljanje PET ambalaže aktivnost je koju ova prnjavorska osnovna škola provodi u poslednjih 10 godina, a u ovom periodu prikupili su 22 tone otpada koji je kasnije recikliran. Iz rukovodstva škole apeluju na roditelje i lokalnu zajednicu da podrže učenike u inovativnim rješenjima za zaštitu životne sredine.

TV K3